Wednesday, August 4, 2010

ibu....oh ibu jari ku

saya memang anti betul la dengan bab-bab kena scan ibu jari semata-mata nak access sesuatu benda. tak suka la. mungkin kat awak-awak semua tak la kot, tapi kat saya ye. saya memang bermasalah la dengan scan thumbprint ni. sob sob sob. sebab apa?? sebab tangan saya bangsa berpeluh sepanjang masa. eeewww. nak buat cane, since lahir lagi memang dh dapat tapak tangan mcm ni. berpeluh2 je. pasal tu la saya tak suka bila kena scan thumbprint ni, selalu mendatangkan masalah kat saya. scanner tak detectla, verification fail la, line-line ibu jari tak sama la, xnmpakla, mcm2 la. kadang-kadang tu rasa malu gak kat org yg jaga kaunter, byk kali nk kena lap-lap ibu jari before scan last-last tak detect gak. kat klia pun slalu gtu, time nk g oversea selalu je de masalah kat kaunter passport pastu mula la petugas-petugas soal itu ini, buat passport kat mane la, ibu jari tak scan ke masa bt passport dulu, mcm-mcm la. kadang-kadang tu bengang gak kan. apa ko igt saya buat passport tipu ke? lempang kan baru tau. pasal dh tak leh detect sgt, terpaksala masuk kat kaunter manual. tak kan la saya suka-suka nak main-main ttg thumbprint ni. dah tak leh nak detect nk buat mcm mane kan. tangan dah berpeluh-peluh, lap pun tanak kering. apa kata kan korg sediakan hair-dryer je kat kaunter thumbprint scanner lagi senang, kalau sape-sape yg jari basah guna je hair-dryer tu. tak yah nak gaduh-gaduh. bukan kami yang bertapak tangan basah ni saje-saje nak mengadakan isu ni. masalahnya dah mmg semulajadi gini kan. nak buat cane?

baru-baru ni pun, ada satu lagi kejadian. di mana, bila biarlah dirahsiakan cuma tempatnya berlaku di sebuah lab di sini. kerana terlalu canggih sangat sampai kadang-kadang menyusahkan buat segelintir yang mempunyai tapak tangan basah seperti kami. untuk mendapatkan access masuk dan menggunakan perkhidmatan yang disediakan, terdapat satu sistem pengesanan cap jari yang memerlukan semua pelajar melakukannya terlebih dahulu sebelum mendapat kebenaran menggunakan service yang disediakan. dan sekali lagi, pemilik tangan emas seperti kami yang menjadi mangsa. banyak kali saya try access tapi tak detect sampai terkeluar ayat ni dari mulut saya.."tak kan la sebab tangan berpeluh je tak leh nak guna lab ni, cara manual tak de ke? kami pun bayar yuran sama mcm org lain gak." tapi dalam nada bergurau la. plastik sungguh, dlm hati membara yg amat. nasib baikla petugas kaunter tu baik, kalau tak habis dah mcm2 ayat yang tak sedap keluar. kikiki. saya dipanggil ke dalam untuk melakukan thumbprint semula. kakak kaunter yg baik tu, capture balik sample ibu jari saya and at last dapat gak guna lab tersebut. hehehe. tapi jenuh gak la nk dapatkan cap jari yg sama. kakakkaka.

honestly, kadang-kadang saya sendiri pun tak berapa selesa bila tangan berpeluh, basah dan lembap sepanjang masa. especially bila nak salam-salam dengan org. terasa kurang keyakinan diri. kalau boleh mesti nak lap-lap dulu tangan, tp tak jd gak, hormon dh kuat sgt susah gak nk kering. sampai bila ada org tegur lagila rasa malu. huhu. sedih. papepun, bukan saya sorg je kan kat dunia ni alami masalah mcm ni. just need to think positive. some people said kalau org tgn basah bagi pelempang mmg melayang. korg nak?? kikiki. xdela. gurau je. ada nenek sdara saya ckp, kalau tgn basah means org tu pandai menjahit. so, mungkin ni la kot bakat terpendam saya yg perlu diasah. hehehehhe.

1 comment:

drill_red said...

hemm,.. kena guna hard copy thumprint la kot!! ada tak??