Wednesday, November 27, 2013

Kursus di Sandakan

cerita lama, tapi baru nak up. heheheh. sekarang ni baru rasa ada kelapangan sket..

first time g sandakan, bandarnya kecik je. bak kata org, jauh berjalan, luas pemandangan. memang seronok sangat, mana taknya berkursus dengan teman2 seperjuangan hilang dari suasana stress di office. tu yg paling penting.. keluar dari office mmg indah sekali. kikikiki.

just landed at sandakan airports..



geng2 mak jemah mula bergossips!!! as usual!!!



menginap di four points, by sheraton mmg tip top!!!


sempat lagi masa break merasa buah taram..terkenal di sandakan. bolehla..tp aku tak mkn la~


jadual tak pack mana, so sebelah malam ke seafood kita. semua org kata sedap..tp disebabkan hormone mengandung saya yg datang menguasai diri, makanya I tak mkn mana pun. ahaksss


kesemua peserta kursus yg kebanyakannya intake kami.. bergambar bersama Uncle Jeff, dari IPRM (Institute of Public Relations Malaysia)


before balik kl..antara muka yg balik lambat. gara2 flight delayed..sabor je la...


  ** gambar shopping tak sempat nak capture, tgh shopping manala nk igt amik gamba kan. yg pasti, pasar sandakan memang bersih. itu i puji.. sgt kemas. ada masa kita berkunjung lg ke sana..





Tuesday, November 12, 2013

Had Fun!!




me @ 5 month :)




Jalan-Jalan di Festival Kesenian Kebudayaan Islam Antarabangsa Putrajaya

Berkesempatan jalan-jalan di Festival Kesenian Kebudayaan Islam Antarabangsa Putrajaya pada 5 Nov yg lepas. Menarik!! mcm-mcm ada. pameran reka bentuk binaan islam, pakaian muslimah, makanan, dekorasi dan segalanya la.









cantikkan. sekurang-kurangnya kita tahu la culture timur tengah.. (mcm dh tak best je ayat blog aku kan sekarang ni..) taramla...janji update..kikiki



Monday, November 11, 2013

Checklist keperluan & persiapan melahirkan..

hye all... untuk first timer mcm saya ni, mane la reti tentang barang2 keperluan baby ni. adala tanya2 family members so adala few things yg diorg dah ingatkan. but since ni kali pertama so, aku googled la tuk dapatkan keperluan yg detail. takut ada yg tertinggal lak. hehehe. checklist ni aku cedok dari Blog Diari Farisha. thx sis for the info. so, here we go:

Untuk Ibu

1) Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
2) Kad Pengenalan
3) Telefon Bimbit
4) Baju/Blouses -5
5) Stokin - 2
6) Kain Batik -3
7) Baju/Seluar Dalam - 5
8) Skaf Kepala/Ki - 2
9) Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
10) Majalah/Buku
11) Tuala Mandi
12) Maternity Pad/Pad Biasa - 1 pek
13) Tuala Muka - 1
14) Selipar -1
15) Kamera
16) Air/Minyak Selusuh
17) Minyak Angin
18) Air Zam Zam
19) Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks, Buah Kurma, Biskut, Roti)
20) Termos Air Panas
21) Bag Plastik
22) Baju Sejuk (Sweater) -1
23) Sikat -1
24) Breast Pad - 4
25) Nursing Bra - 4


Untuk Bayi

1) Baby Diapers - 6
2) Baju - 3
3) Minyak Telon - 1
4) Baby Wipes/Wet Tissue
5) Tuala Mandi - 1
6) Stokin/Sarung Tangan Bayi - 4
7) Peralatan Mandi
8) Selimut/Bedung - 3
9) Barut - 5
10) Topi - 1


Keperluan Berpantang - Berpantang (Untuk Ibu) 

1) Jamu/Set Lepas Bersalin
2) Stokin
3) Baju Sejuk
4) Tungku
5) Selimut
6) Selipar
7) Buku/Majalah
8) Kain Batik
9) Bengkung/Barut
10) Maternity Pad/Pad Biasa
11) Bantal Lapik Duduk (Memberi Keselesaan Akibat Jahitan Luka)
12) Kerusi Toilet (Perlu Kalau Tandas Cangkung di Rumah)
13) Minyak Angin/Urut
14) Makanan/Minuman (Air Masak, Susu, Buah-buahan Segar, Ribena, Prune, Biskut, Roti)


Baby Gear

1) Baju- Lengan Pendek - 8
2) Baju- Lengan Panjang - 6
3) Romper - 2
4) Seluar- Pendek - 8
5) Seluar- Panjang - 6
6) Sarung Tangan - 5
7) Sarung kaki - 5
8) Baby Bip - 2
9) Sapu Tangan - 3
10) Barut - 10
11) Topi


Diapering

1) Napkin - 1 pek
2) Lampin Pakai Buang - 2 pek
3) Diaper Wipes - 2 pek
4) Safety Pin
5) Changing Mat
6) Nappy Liner
7) Berus Lampin
8) Baldi Untuk Napkin
9) Beg Untuk Diapers
10) Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi
(Farisha menggunakan jenama NappiKleen) 


Baby Care & Grooming

1) Bedak Bayi
2) Losyen Bayi
3) Minyak Bayi (Baby Oil)
4) Tisu
5) Sikat
6) Putik Kapas (Cotton Bud)
7) Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8) Nasal Aspirator (untuk selsema)
9) Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh -(biasa dibekal oleh pihak hospital)
10) Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)
11) Termometer
12) Vicks
13) Minyak Telon
14) Syringe for Medicine
15) Cotton Balls


Nursering

1) Selimut
2) Bedding set
3) Play Pen / Katil Bayi
4) Mainan untuk Play Pen / Katil
5) Kelambu
6) Bakul Baju Kotor
7) Bakul Baby (Simpan Baby Gear)
8) Bakul Baby (Simpan Baby Care)


Feeding 

1) Botol saiz S - 2
2) Puting Botol Susu - 2
3) Bottle Sterilizer
4) Berus Pembersih Botol
5) Penyepit Botol
6) Sterilising Tablet
7) Nipple Cream
8) Nursing Pad Washable - 2
9) Nursing Pad Disposal - 1 kotak
10) Breast Pump
11) Nursing Pillow
12) Nursing Bra
13) Termos


Travelling

1) Beg Bayi
2) Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3) MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4) Infant Carrier


Bathing

1) Tuala
2) Besen Mandi
3) Syampu
4) Sabun Mandi
5) Span
6) Gayung


Extra 

1) Penyangkut Baju Berklip
2) Permainan Bermuzik
3) Bumbo Seat
4) Baby Gym
5) Stroller / Jogger
6) Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
7) Car seat
8) Album
9) Beg Bayi
10) Baby Sling
11) Nursing Cover
12) Nursing Clothes / Wear

so..husband..get ready for these thing k..

Sunday, November 10, 2013

Thursday, October 24, 2013

the progress

as-salam..

so far kami tak pergi lagi buat 4D. nntla tgu 5 bulan lebih sket rasanya baru buat kot. yg ni masa scan 2d jer. tak tau la nk update ape. mood blogging mmg dah xde la. huhu. maybe sebab bebanan kerja yg terlalu byk skrg ni. cumanya, bila kita sibuk, time tu la terasa baby bergetar2 dlm perut. hehehehe. hari tu berat naik mendadak..terus doc suh buat mgtt aka minum air gula. hohoho. nk buat cane, dah rasa boleh mkn, kita mknla. dulu masa trimester pertama tak leh nk telan. adoi.. alhamdulillah result mgtt normal. ok la.

pic kiri nampak tgn baby kat mulut. hehehehehe

jantina?? belum pun cek lagi. tak kesah la, janji sehat. suami rasa lelaki, tp kita rasa gegirl. dah mommy asyik sensitip sgt sejak dua menjak ni. hehehehe..


Friday, September 6, 2013

The 'journey' begins..

lama sangat dah tak update blog..heee.. bukak pun dh jarang2 dah. keadaan sekarang yang tidak mengizinkan, memandangkan ianya baru bermula. huhuhu..



alhamdulillah.. I'm 3 months pregnant :)

doakan selamat semuanya..


Tuesday, June 18, 2013

She's a PRINCESS!!

finally... new born ni ialah adik baru muaz dan muiz.. namanya biarlah mamanya announce kan dulu. alololo.. kiutnya baby (muaz cakap)







mmuuaahhh...

My Birthday

thanks kepada mereka yg mengingati..heeee.. June 15

us yang diraikan ;)

celebrate dgn suami terchinta :)




umur?? tahun ni 28..
my wishlist...ermmmm..

Wednesday, May 22, 2013

Masih belum pulih sepenuhnya

hahaha. xde mood lagi nak tulis blog. yg termampu hanya tukar layout. cantik tak??? kikiki..

Tuesday, May 14, 2013

come back

after 7 days attend for PTM (Program Transformasi Minda aka induksi) kat Trolak.. lama dah terputus dengan dunia sosial. seminggu tak bukak fb, seminggu tak bc blog. happy belated birthday adeq.. la ni hidung dah banjir. flu ok. cuaca kat sana sgt tak menentu, pg sepanas2nya, ptg selebat2nya hujan. pastu lak class aircond. adoi.. utk start balik, meh tgk ni.


video

Tuesday, April 30, 2013

Muara Sg Duyung

tiap kali husband datang selalu ajak makan kat sini. tp bukan la selalu, bila rasa nak makan jer la. ko ingat byk sgt duit ke nak tabur. kikiki. sini kan famous dengan ikan bakar dan segala mcm seafood katanya. tp yg pelik org Melaka sendiri tak penah makan kat sini, how come aku yg luar Melaka boleh dgr tempat famous ni?? hahahahaha. tp mmg sedap pun.

bajet tak gambar ni. hahahahaha

biasa pas habis keje petang Jumaat tu, akan terus ke sini. dah husband datang hari Jumaaat kan, yer.. dia kna tgu aku balik kje dlu. susah kan cuti lain-lain hari ;(

kedai ni kalau dtg lambat, comfirm ramai org, pastu nk menunggu punyalah lama. kalau dtg awal, makanan pun cepat sampai. biasa kitorg order ikan kerapu belah dua; sebelah bakar cili, sebelah lg tiga rasa, ketam cili, sayur kailan. ni pun dah ckup untuk 2 org mkn. lebih dari cukup. pastu mulalah menyesal sebab makan. hahahaha.















 burbbbb.. alhamdulillah. kenyang..