Sunday, June 27, 2010

tutorial ads Nuffnang - "error matching blog to blogger entry......"

hye semua,

see the tajuk!! hari ni aku nk bg my first tutorial k. cewah. hikhikhik. saje nk share pe yg aku tau dgn uols sume.



ok, back to the tutorial. kalau nk psg ads ni mestile kne btl caranya kan. lately ni aku kerap gak la ber'walking' dr satu blog ke blog yg lain. adala satu dua ni yg aku jumpa psg ads nuff tak berapa betul. so, kalau dh salah susah la sen nk masuk geng. the common error yg always happened mcm ni "error matching blog to blogger entry......" biasanya error ni jd pd bhgn header or between contents. sebab ape? sebab time uols psg nuffnang ads korg copy skali org tu punya coding nuffnang. xleh gtu. nuffnang dh create unique ID tuk setiap members dia. cth, code aku A, tp disebabkan korg copy coding aku makanya korg pun letak A, padahal korg punye sendiri adalah B. tu yg menyebabkan jd masalah mcm ni. kira mcm conflict identity la.


solution nye senang je. bila korg nk letak ads nuffnang dkt blog korg, ape yg perlu korg lakukan:
  • first skali korg g kat bhgn design -> edit template -> tick expand widget template -> select all -> copy ke wordpad (tujuan copy ke wordpad agar korg senang nk edit dan nmpk dgn lebih jelas coding2 yg nk dicari nnt)
  • kedua bukak page nuffnang korg, click dkt bhgn Add ads. then korg nmpk kan nuffnang dh provide 3 script ads untuk dipsg pd blog korg nnt. make sure korg identified placement each ads tu.
  • third korg paste script ads yg nuffnang bg kat area yg ditetapkan (header, skyscrapper and between content). selalunya kat sini la yg jd error unless korg follow cth yg nuff bg. huhu. tp ada blogger yg akan refer pd tutorial yg blogger lain sediakan (tang ni la yg jd masalah). bukan masalah pd tutorial tu ye, masalah kpd pengopy yg copy secara membuta tuli. hehehe. ye, suatu mase dulu pun berlaku kat aku. sebab ape jd error tu ek..sebabnya uols copy straightly direct from the tutorial. dh betul dh copy tu, tp yg salahnya sebab code nuffnang diorg tak leh dipasang dkt blog korg. sebab tu la jd error match to blogger entry. means tuk dptkan code nuffnang tu korg kena copy dr page nuffnang korg sendiri. sebab nuffnang awal2 lg dh generate kan script khas tuk members dia. xleh share2 la ngn org lain. ok?? meh sini tgk pe yg patut korg betulkan. 

        • ads bahagian header/leaderboard
          • click CTLR F dan search <body>, then pastekan code nuffnang (header) bwh tu.
      dlm redbox tu yg perlu digantikan dgn coding nuffnang korg sendiri, kat mane nk dpt? dr page nuffnang korg la :))

          • ads between contents
            • click CTLR F and search includeAd, dh jumpa uols browse ke bawah sampai nmpak loop. bila dh jumpa loop korg paste coding nuffnang atas loop ok

            ni pun sama, dlm redbox tu gantikan dgn coding nuffnang korg sndiri 

          • fourth, dh siap sume korg CTRL A + CTRL C coding yg dlm wordpad then paste kat edit template HTML box. save template. done!

          rata2 sume blogger familiar kan dgn nuffnang. mane taknya nuff kan boleh membantu menjana duit poket so, aku rase sume duk psg ads nuffnang kat page masing2. aku pun salah sorg drpdnya la kan. skrg dh merasa la income dr nuffie ni. ciput je. lgpun, i'm newbies here, blog aku ni pun masih bertatih2 lg, traffic pun tak gempak mane. work hard k! bila dh psg ads nuff ni, barula ade sedikit kemajuan. adela blogger2 di alam maya mula nk berkenalan. hik :D so, kne rajin2la updet agar hits tinggi mencanak hari2.

          ps: crdt to c33ram00n coz dr situla aku byk belaja cne nk psg nuff ads ni :)). kiss kiss for lovely Keisha

            2 comments:

            kenwooi said...

            thanks for the tips =)

            mk said...

            cool beb..