Saturday, November 5, 2011

ketam bercili

semalam beli ketam kat Jusco, rasa teringin sangat nk mkn ketam. kalau aku pilih haruslah yg besar-besar. baru puas sket, hari tu kak long beli ketam kecik sgt. kikiki. kalau uols nak tau, ketam pun ada jantan ngn betina (ke aku je yg baru tau), kalau nk sedap amik ketam betina, terbaek penuh dengan isi yang gebu. kikiki. yg menentukan jantan atau betina pd ketam tu adalah pd kulit cangkerang dia kat belah belakang, tempat yg boleh selak-selak tu. kalau jantan, tempat selak dia tu tirus je, kalau betina tempat selak dia tu lebar.



ada faham?? bukan pe, kadang-kadang aku pun lupa gak. beli ketam sekali sekala, abih tu tiap kali nak beli duk asyik tanya abah mana satu jantan mana satu betina (abah mmg expert ye part beli barang-barang basah ni). bila dh tulis ni, sekurang-sekurangnya aku igtla nnt, bukan aku saje ye, tp kedua-dua akak aku pun sekali. hari tu kak long dia pegi beli ketam jantan. alahai ciput sgt isinya. (nmpk sgt kak long pun tak kenal jantan tina). hahahahaha

nak tau masak pe dgn ketam tu. oleh kerana kami membesar dalam keluarga yg mengamalkan pemakanan yang sihat, maka biasanya ketam tu masak tumis air je la. see...




sihat ok!! namun, disebabkan anak bongsu mak ni suka makan yg pedas-pedas makanya aku sendiri masak ketam aku. boleh?? hahahaha. 3 ekor ketam yg lain masak tumis air, aku punya sekor masak ketam cili. hihihi. sendiri nak makan, kena masak la kan. so..ni lah hasilnya.




hehehhe. setaaapppp. tp terlebih minyak sket.. oppss. cara-cara masak:
  1. goreng ketam dengan kunyit sampai masak (kemudian asingkan)
  2. tumis bawang merah, putih, dan halia dengan minyak gorengan ketam td
  3. masukkan cili yang dikisar
  4. tumis hingga masak
  5. tambah sedikit cili sos, tomato sos n tiram sos
  6. gaulkan ketam dengan bahan-bahan tumisan
  7. siap untuk dihidang
dan rasanya amat menyelerakan. kalau sape tgk aku makan ketam, mmg aku makan yg paling lama sekali la sebab mmg habis semua bahagian aku korek kasi licin. mmg tak membazir. ok. selamat la memasak ketam bagi sesapa yg nak mencuba.

noted: ketam di atas adalah ketam bunga :))

1 comment:

mamamuaz said...

kemain banar ketam inyo goreng belado...berkaynim! camne nk kruz blk?