Tuesday, December 7, 2010

masak-masak: Moist Choc Cake

ini adalah projek saya yang pertama. heeee. cubaan untuk membuka kedai kek. soooon okay ;) so, haruslah kena pandai buat cake. tgk gamba je la eh.

ni bahan-bahan yang perlu disediakan.


first, pukul butter dengan 1 cawan brown sugar, dan 1 cawan gula castor


pukul hingga kembang. masukkan 4 biji telur satu persatu dan pukul hingga kembang. tambah satu sudu esen vanilla. ada kejadian ok. mixer saya sampai berasap2. hahahaha


sebab mixer dh berasap terpaksa transfer ke dalam mangkuk besar ni n kembali pukul ikut cara tradisional


then, masukkan tepung yang telah diayak dicampurkan dengan serbuk koko. pukul lagi dan lagi..

pukul hingga betul-betul kembang. mcm gamba bawah ni.


dah kembang, masukkan dlm loyang. sapu butter kat sekeliling loyang tuk elakkan cake melekat. ready untuk dibakar. dlm resepi suh kukus, tp saya selamber badak g bakar. hehehe


make sure oven panas baru masukkan cake.


after sejam, cake dh siap bakar. c..takde hangus2 ok.


terbalikkan cake untuk decorate topping.


dah siap...tadaaa...senang..


selamat mencuba!!

5 comments:

mamamuazsayang said...

padesto!

mytrajet74 said...

kalo bakar cake dah tak moist...tak ble panggil moist choc cake...hahah

ain shalalala said...

cenggitu eh..teeeheeee...almaklumla, first time ;)

muhsin aminudin said...

tgk buat. alang2 bosan.

Hana Kirana said...

tengok topping tu yang tak tahan ni....
selamat mencuba