Thursday, December 2, 2010

saman trafik

perasan tak sekarang ni baru berita kecoh-kecoh pasal saman trafik kan??

saya pun mula2 mmg la tak ambik port sgt. tp disebabkan satu insiden ni. makanya terpaksa la amik tau gak.
alkisahnya sebab bila my dad nak renew road tax for next year. so, mcm biasala pergi post office je kan. tetiba akak counter tu ckp..

kerani post office: pakcik, pakcik tak boleh renew road tax untuk setahun la, ada saman tertunggak ni, pak cik kena settle kan dulu kesemua saman ni.

mak: saman?? masa bila?? xdapat surat pun. (biasala..mak saya kan selalu over sket bab2 gni. dia punya terkejut tu tau je la. hehehhehe) 


kat sini mak yg berinteraksi dgn akak kerani tu on behalf of abah.

kerani post office: ada 3 saman cik. tahun 2006 ada dua, tahun 2008 ada satu. jumlahnya RM750


saya dlm hati wth!!! punya berkurun saman tu, nape sekarang baru issue. surat mana?? 


mak: so, mcm mana, besok road tax mati.

kerani post office: pak cik leh renew tuk 6 bulan je bt masa ni. kena settle kan saman ni dulu pastu baru leh renew road tax mcm biasa.


mak: takpela, awk buatkan la dulu roadtax kete pakcik ni. tapi yang peliknya thn lps renew road tax takde la pulak ckp pakcik kena saman, padahal kalau ikutkan saman tu thn 2006, ngan 2008. tak phm la.


kerani post office: mak cik pergi trafik la tya, mana tau boleh dpt diskaun. sebab ni mmg ada dlm sistem yg pakcik ada 3 saman.


mak: tak pela dik. nnt mak cik tya polis la.

saya pun bila balik rumah, terus la check kat internet pasal saman abah ni. nah amik kau. mmg ada 3. terbaikkk!!!

kantoi laju!!
tak kisah la kan kalau kena saman, yang penting mestila di inform kepada mereka yg terlibat. ni pandai saman, tapi surat tak sampai rumah. susah la mcm tu kan, nnt tak pasal2 kena blacklist. so, bila kat tv annouce ada diskaun bagi kompaun trafik, maka semalam cpt2 g bayar. alhamdulillah dah settle dah. dari patut kena RM750 end up kena RM370 je. inisiatif 50% tu mmg berbaloila kan. ok la tu. thx jugak la kat polis. heee. tapi kalau nak menyaman lagi, make sure yang disaman tu tau k! so, masing2 dah lega. kalau ikut abah, dia nak bayar terus RM750 tu, tp mak ckp tgu dulu la. kelmarin kan keluar berita pasal ada diskaun kompaun trafik kan. sib baik perasan. teehheeee. tp cian la to my bil, dia pun de saman gak, tp psl punya smgt nk bayar, makanya tak dpt la diskaun tu. huhuhu.

abah 3 saman = RM370 
abg long 1 saman = RM300

kalau korang nak pilih yang mane??

so, mane2 yg de saman baik bayar cpt2 skrg selagi de masa ni. nak info lagi refer kat sini k...yang penting sekali pasni patuhilah undang-undang dan keselamatan jalan raya. ingatlah org yang tersayang. pesanan ini dibawa khas oleh ain shalalala. heee

3 comments:

mamamuazsayang said...

ada pmbetulan...abg long byr rm300 utk 2 saman..2008 n 2009...wrong info given last day...huhu

ain shalalala said...

hoho..lebey kurang je le

Anonymous said...

Wow! Terima kasih! Saya selalu ingin menulis dalam sesuatu situs saya seperti itu. Dapatkah saya mengambil bagian dari posting Anda ke blog saya?