Tuesday, May 10, 2011

Saya Anak Bongsu

err...bukan bapak saya nama bongsu. kui3x. gni, tadi melawat blog Kak Jemah, pastu meleret2 ke adek beradek beliau, lalu singgahla ke sepet. terbacala satu entry si sepet ni --> Bongsu?????

terusla teruja..dah nama pun anak bongsu mestila excited lebih bila de benda2 yg berkaitan kan?? hehehe. ada org mengklarifikasikan anak bongsu seperti yang dinyatakan dalam ciri 1 - 10 tu. meh kita tgk tepat ke tak dgn ciri saya sebagai anak bongsu yang sebenar.


1.Paling Manja dengan ibunya!
tak sangat. rasa lagi manja ngan abah. sebab abah selalu panggil saya 'si bongsu'. teeeheee.

2. Paling pendiam dan suka memendam rasa kecuali pada ibunya.
pendiam tu tipula. sebab mulut saya rasanya senyap time tido je. hahaha. sometimes mmg selalu gak memendam rasa, tp sy pun jarang cerita2 kat mak. certain2 thing yes, but a few things lg selesa share dgn kawan-kawan. makan dalam wooo.

3. Penceria dalam adik beradik.
of coz..sampai ada yang nangis2 bila kena sakat. kikiki

4. Suka menurut perintah abang dan kakaknya.
takdela terima arahan sangat pun. sebab biasanya saya ni ringan tulang. omg

5. Bijak juga tetapi terkebelakang sedikit dari angahnya.Lebih suka be...rsuka ria. 
angah?? kalau ikut study sama je bijak, tp acu dh de master la. oppss.. tp kalau bab hidup mmg respect la kat angah. pengalaman dia tak ternilai. tp kalau ikut kaya, angah lagi kaya la. bersuka ria tu mmgla. kalau boleh 24/7 nak karok, nak tgk wayang, nak lepak, nak futsal, nak holiday.

6. Paling lama nak berpisah atau tidak sekatil dari ibunya.
Umur 10-12 tahun baru berpisah dari tempat tidur ibunya.Manja katakan.HeHeHe
tak igtla yg ni. tp rasanya umur 4thn lagi dh tido dengan adik beradik. see..i ni takdela manja mane pun.

7. Suka buat abang dan kakak mereka jeles dengan apa yang mereka miliki.
oh!! memang!!! yg ni mmg tepat sekali. contoh terbaik yg baru berlaku recently; i bought new scholl, then time beli tu angah cakap dia pun akan pastikan dia akan beli gak nnt, and yesterday kak long ckp, she's already got her new one. and i asked about the price, and she said "mane leh kalah dengan acu.." pffttt. oh my beloved two sis. hahaha.

8. Tetapi ramai yang tidak tahu,golongan bongsu sangat hidup berdikari walaupun mereka manja kepada ibu dan ayah mereka.Kalah abang dan kakak mereka.Yelah mahu menunjukkan bahawa diri mereka juga boleh berdikari seperti abang mereka.
yg ni mmg tepat sekali..act, selain nampak seorang yg manja tp sebenarnya saya sangat berdikari. oohh. anything semua nak buat sendiri, tanak nyusahkan mak bapak.

9. Tak semestinya abang/kakak mereka berjaya dalam hidup,mereka juga menuruti jejak langkah mereka.Dan tak juga abang/kakak tak berjaya dalam hidup,mereka juga tak berjaya seperti mereka.Tidak.

boleh disimpulkan my kakak2 semuanya berjaya. and honestly i envy with 'em.

10. Paling cepat menyusuaikan diri dengan keadaan hidup yang baru dan mencabar.Tapi anak bongsu paling cepat putus asa.Betulkah?
mmg takde masalah bila nak sesuaikan diri, mulut ringan and sentiasa nk bertegur sapa dgn org. but i hv to admit mmg adakalanya cepat give up, cepat fed up, cepat mengaku kalah. it sucks. luckily i have family which is always support me during 'that' time.

proud to be bongsuians..hahahaha. and muaz pun dah pandai sebut 'acu'. yeaa~ tak kesahla korang anak bongsu ke tak, yg penting masing-masing ada tanggunggjawab masing-masing kan?



hidup bongsu ever!

7 comments:

MadianiMamat said...

i pun bongsuians...hik3

Kancilbiru said...

yeahh...adik bongsu ni selalu tak yah kuar duit banyak2 beli brg sebab kakak dan abg selalu belanja..kan kan??

mamamuaz said...

well, no. 8, nama pun kakak kan...wakawaka

mamamuaz said...

opsss..no.7 :D

SIELA MIKAIE said...

saye pun bongsu... tp klu jadi bongsu agak susah nk buat kptsan.. kene tny along, angah uda, ateh, alang, acik, andak, n segala nama adik beradik yang ada, baru kita bole decide...hohohoh..xbesh :(

SIELA MIKAIE said...

saye pun bongsu...tp susah nk buat decision sndiri..kne tny akak2 abg2 emak abah baru boleh decide..xbesh..:(

petisuara said...

i sulung!tetap yg best!hehe..tpi hentakbelipat bongsu, so mmg boleh tgk bezanya