Monday, May 9, 2011

Try test - Tutorial update blog guna hp selain BB, iPhone, or any smartphones

First attempt using mobile phone
--
Sent from my mobile device
regards,
Nurul Ain Mohamed Hassim
Data Mining and Optimization Research Group
Centre for Artificial Intelligence Technology
Fakulti Teknologi dan Sains Maklumat
Universiti Kebangsaan Malaysia
43600 Bangi
Selangor Darul Ehsan


*************
(update)


wah...saje je try guna hp nak update blog. yeahh..i bukannya pakai bb or iPhone or tab or HTC  or any smartphone lain. i'm just using SEG705 yg dah berapa thn tak ganti2. ngeee. but still leh update blog guna hp. wacaya sama lu. setanding gak dgn hp2 canggih yg lain. 


cuma yg beza nya last sentence dia kuar gni la.."Sent from my mobile device" xdela ayat mcm ni:
  • Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone; or
  • Published with Blogger-droid v1.6.8; or
  • Sent from my iPhone OS4
hehhehehe. tapi walawey..tatap boleh update blog guna hp. ngee..
suka banget~


i terpaksa bg gelapkan kat area regards, sebab itu adalah privacy..opis add =) terpakai email opis td.



kepada yg pakai hp cikai mcm sy, tapi nak update blog selalu. perkara yg perlu ada adalah:
  1. make sure hp korang ada wifi
  2. then, korang lepakla kat kopitiam or mcd or oldtown or any places that offer free wifi
  3. pastu bila dah successfully access internet go to your email
  4. tp b4 tu make sure korang awal2 dah siapkan url email posting address. cane nak buat? dashboard - setting - email & mobile - dan masukkan secret word korang. eg. ainshalalala.secretword@blogger.com. and then tick publish email immediately. make sure setting awal2 masa korang blogging guna pc.
  5. so, bila dah settle, just bukak email korang guna hp, click kat compose mail, then send that email to email posting address. taip mcm biasa korng nk hantar email. eg:
      • to: ainshalalala.secretword@blogger.com (email posting address)
      • subj: Try Test (title entry)
      • Message: Saje try guna hp (tulis la apa saje entry yg korang nk story kat sini)
      • Sent!
      • and you are done!
sonang yo (*_*)


(tetibe tajuk dah jadi tutorial..hahahaha!!!) act, cara dia sama je dgn cara hp2 canggih tu, cuma saya je yg sebelum ni tak tahu cara mengoptimumkan my mobile device. igtkan hp biasa2 mcm hp saya takleh nak update blog thru phone. teeeheeee..pfft!

1 comment:

Syaida said...

Thanks Yong!!!