Sunday, January 16, 2011

alhamdulillah..no more dub dab dub dab

let me start this entry dengan penuh rasa kesyukuran ke atas Illahi. syukur tak terhingga pada Mu Ya Allah kerana Kau masih menyayanginya..


a beautiful charming lady is my mom.. last wednesday, badan mak tak berapa sedap. demam and batuk2 sket. so we just bagi paracetemol and ubat batuk tuk kurangkan rasa tak selesa tu. tapi it tooks few days jugalah nak recover. jadi on Friday, we (acu n angah) decided to bawa mak pergi klinik.
nape nak tunggu jumaat?? nape tak pergi terus klinik awal2 tu??

sebabnya, nak tgk maybe after mkn ubat boleh reda sket. tapi mmg reda pun. hari jumaat pergi check pun badan dah tak panas pun. but coz ckp dgn dr mak demam dah dua hari so dr decided tuk amik darah. mak pun bila dr ckp mcm tu terus rasa nervous. mmg nampak sgt. teeheee. biasalah ada darah gemuruh sket.

bila result ujian darah keluar, dr xde ckp byk la cuma dia kata ok je tapi esok kena dtg lg untuk amik darah. hoho. part ni i don't like. mula2 ckp takde pape tup tup kena dtg semula tuk amik darah lagi. xpela, kitorg pun ikut jela. so esoknya dtg lagi skali klinik tuk buat test yg sama. mak masa tu muka mmg risau je. pegang tgn dia pun sejuk je. we just act cool supaya mak tak bertambah2 risau. pas result darah keluar, dr ckp platlet dlm darah berkurang compared yesterday, disebabkan mak ada demam hari tu maka dr suspect dengue. oh no! mintak jauhkanlah. so, the dr ask to come again tomorrow to do blood test again. sucks. me yg accompany mak masa tu dlm hati mmg berdebar2 btl. but it just suspect, not confirm yet. tp bila dah dr kata gitu mesti berderau gak darah kan.

balik tu, muka mak pun sugul je. mmg risau yg teramat2. so ubatnya, saya telah memaksa menyuruh mak tuk minum air banyak. hoho. ada kuasa veto di sini. saya isikan air dlm botol tupperware yg 1L tu and ask her to habiskan air tu dlm beberapa jam. she had to. hehehhe. every few minutes i keep remind her suh minum air. sebab mak mmg kurang minum air masak. jadi inilah cara terbaik tuk memastikan dia sihat kembali. so, bila habis satu botol, saya isi lagi. hehehe. mlm tu, angah ckp kat mak minum air zam zam. kebetulan still ade lagi air zam zam masa saya pergi umrah dulu.

the next day, kami pergi hospital serdang tuk buat blood test lagi sekali. kesian jugakla kat mak, 3 days in a row amik darah. after few hours waiting, dr panggil balik tuk explain result blood test tadi.
bacaan semua normal mcm biasa. platlet pun dah naik. confirm clear dari dengue. alhamdulillah. dr kata tak payah risau2 makcik. xperlu dah amik darah lagi. lega. act, takde simptom2 dengue kat mak cik pun mcm batuk berdarah, sesak nafas, muntah-muntah, cirit-birit cuma sebab bilangan platlet tu kurang that's why kena buat blood test banyak kali. just nak pantau tahap kesihatan je, takut kalau ada benda lain pulak. even, platlet kurang pun, tp takdelah kurang sgt. so, xde pape pun sbnrnya.

cuma dr kat klinik XYZ tu je yg ckp mak suspect dengue. mak pun dah leh senyum sket. baru nampak ceria balik. pastu kitorg semua terus berdesup ke Sate Kajang. hehehehe.



tuk semua, amalkanlah minum air banyak setiap hari!! tak susah pun.

note:
  • dengue = denggi
  • dengue dapat dicegah dengan meminum air yang banyak (if warded, dr akan masuk air je. xde ubat lain dah)
  • kalau xde dengue pun, make sure minum air banyak setiap hari.

1 comment: