Friday, May 14, 2010

pre-umra

hye semua,

hari ni aku dh mula rase meluap2 nk update blog. sejak lama tinggalkan blog ni, income nuffie aku pun merudum sket2 dr hari ke hari. sadis gler. dr puluh2 ringgt /week, tukar ke ringgit2 /week n skrg 50$ je masyuk. hehehhe. jadi la kan. hits pun dh tak semenggah cm dulu lg. wakakakakaka. xpe la. hopefully pasni ok la kot. pelan2 aku updet eh.

so now, seperti yang dijanjikan aku nk update story psl umrah ri tu. aku pun sebenarnya xsangka yg benda ni akhirnya menjadi kenyataan. syukur sgt2. act, my parents yg should go there, but since they're bz with lil muaz so aku la yg bersemangat ckp kat pak ngah aku nk pegi. memandangkan kak long wati(my cousin) pun pd mulanya nk join so i thought ok la de geng. hehehehhe. it's just mcm ckp2 kosong je la, but then, mesti mintak permission mak abah gak kan. ye la mane aku nk cekau duit nk bayar tambang sume. terang2 akak tak mampu. hikhikhik. discuss punya discuss, last2 my parents allowed me to go there. mula la buat persiapan sket2 dr masa ke masa.

bila pk punye pk, aku ni dh cukup bersedia ke nk pergi sane? kekadang rase mcm nk cancel, tp hati ni mmg bulat2 ckp "baik ko pergi nurul ain.." ye la, kita pun dgr mcm2 kesah kan org pergi sane, de yg tak nampak kaabah la, de yg jd giler, de yg bdn dia xleh terima air zam zam la. mcm2 cerita kan. sumenye gara2 kesilapan yg telah dilakukan. aku pun mcm tu gak risau, byk gak dosa, tp entah mcm mana mmg dpt satu semangat n keyakinan untuk buat umrah. alhamdulillah. lagipun aku yakin Allah maha pengampun, lagi maha penyayang. dan aku sentiasa igt pesan ima "jagalah Allah, maka Allah akan menjagamu."

byk persiapan yg nk kena buat b4 nk g umrah ni:
  1. first thing bnda yg nk kena ada of coz la Malaysia Passport. sekarang korg boleh dpt passport 2yrs for RM100 or 5yrs for RM500. both hv 32 pages. aku sarankan kalau nk buat passport baik kuar awal2 pg or else korg akan naik darah sbb kne tgu dlm 4-5jam kat sane. huhuhu. adoiii..sbr je la.
  2. second thing yg uols must do is to get an injection which is called Anti Meningitis Meningococoal Quadrivalent (ACYW135). the injection is a must to those who are visiting Kingdom Saudi Arabia. sekali injection charge minimum Rm100 tahan for 2 or 3yrs depends pd dose yg doc bg. mcm aku, i buat kat Az-Zahrah, Bandar Baru Bangi.
  3. third thing adalah kena amik gmba passport 4 keping size 4x6 with white background. it's quite big compared to common passport picture
  4. the fourth thing is buat salinan birth certificate and salinan ic abah korg especially for anak dara yg pegi without parents.
  5. and last but not least, the important thing is you need to have duit tambang n belanja sewaktu berada di sana.
  6. sume document ni kne bg dekat travel agency yg uruskan tu la. kita xyah susah2 nk bt pe pun. visa sume diorg yg uruskan including insurance :))
passport + buku kesihatan + gmbar passport 4x6

i think the information are good enaf to those yg nk mengerjakan ibadat umrah. insyaAllah, kalau niat kita baik segalanya pasti akan dipermudahkan.


bersambung....

3 comments:

nurarima said...

subhanallah...sonoknya dapat g sana yong...memang kalau Allah dah tentukan kita jadi tetamu Allah...walaupun kita ragu2 mesti jadi jugak..Nway..tahniah kerana sudah jd tetamu Allah...aku???entahla bila lagi...

nurarima said...

bestnya yong..tahniah sbb dah jadi tetamu Allah..aku??..entahla bila lagi..

nurarima said...

bestnya yong..tahniah sbb dah jadi tetamu Allah..aku??..entahla bila lagi.